VAKANTIEHUIS KOPEN

Vakantiehuis kopen in Spanje

Vakantiehuis kopen in Spanje

Het land van zon, zee en paella. Een land van een heerlijk klimaat, een boeiende cultuur en heel veel natuurschoon. De Spaanse costa's worden jaar in, jaar uit bezocht door enthousiaste vakantiegangers en dat is natuurlijk niet voor niets. Je kunt heerlijke vakanties beleven aan de zonovergoten stranden van de Middellandse Zee.

Het kan er zelfs zo heerlijk zijn dat je besluit om een eigen vakantiehuis aan te willen schaffen aan één van de Spaanse costa's. Maar het kan ook zijn dat je dol bent op de bergen van de Sierra Nevada of Pyreneeën. Misschien zoek je wel een leuk chalet, verstopt in het groene natuurschoon van de Baskische noordkust. Waar je ook een recreatiewoning wil kopen in Spanje, je doet er goed aan om je eerst even goed voor te bereiden.

Stappenplan Spaans vakantiehuis
Zoals uit bovenstaande eigenlijk al blijkt is er één ding van heel groot belang en dat is de locatie. Bedenk waar je een recreatiewoning wil kopen. Ga je voor dat schattige chaletje in het binnenland of moet het een ruime villa ergens langs de kust worden? Compleet met zwembad en groot terras om met je familie, vrienden en buren uren te genieten van de Spaanse zon. De keus is aan jou. Je kunt natuurlijk lukraak naar Spanje afreizen en bij de eerste de beste makelaar naar binnen stappen, maar het is waarschijnlijk beter om je thuis eerst goed te oriënteren.

Totaal budget vaststellen
Naast het feit dat je moet nadenken over de locatie is nadenken over je budget minstens zo belangrijk. Wat heb je te besteden en waar wil je het geld vandaan halen? Het is mogelijk om in Nederland een hypotheek af te sluiten voor een Spaans vakantiehuis. Je kunt een hypotheek ook in Spanje zelf afsluiten, maar in beide gevallen geldt dat je toch op zijn minst zo'n dertig procent van de aanschafprijs zelf zult moeten neertellen. En daarmee ben je er nog niet. Een vakantiehuis brengt ook vaste lasten met zich mee. Iets om terdege rekening mee te houden in je berekeningen voor de lange termijn.

Onderhoudskosten
Het onderhoud van je recreatiewoning zal hoe dan ook geld kosten. Of je nu dat kleine chaletje, dat appartement of die grote villa op het oog hebt, je zult er ook op de lange termijn geld in moeten stoppen om het bij te houden. In Spanje is het aan de Spaanse costa's heel gebruikelijk dat er, zeker voor appartementen, gewerkt wordt met een vereniging van eigenaren. Je zult hier bij aankoop van een vakantieappartement vrijwel altijd verplicht lid van moeten worden. Lidmaatschap kost vaak een flink bedrag en daarvan worden gemeenschappelijke onderhoudskosten betaald. Denk hierbij aan tuin en schilderwerk.

Kostenberekening opstellen
Als er geen vereniging van eigenaren is, dan zul je iets anders moeten regelen voor de periodes dat je niet zelf in het vakantiehuis bent. Wie haalt de (reclame) post weg bijvoorbeeld? Wie controleert af en toe op inbraak of schade? Zo zul je keuzes moeten maken in wat je wilt. Wat ga je zelf doen tijdens je vakanties en wat wil je uitbesteden? Het laatste kost meer, maar je kunt je afvragen hoe aantrekkelijk het is om altijd aan het werk te moeten zijn tijdens je vakanties om je recreatiewoning te onderhouden. Stel voor jezelf vast wat je wel en niet wilt en maak daar een kostenberekening aan vast.

Omgeving verkennen
Misschien ken je een bepaalde plek in Spanje al jaren op je duimpje omdat je er elke vakantie weer heen gaat. Dat kan een goede reden zijn om er een eigen vakantiewoning te willen kopen. Je hoeft dan niets meer vooraf te boeken en kunt op elk moment dat je wilt en kunt naar je vakantiewoning afreizen. Zeker als je al bekend bent in een gebied, dan zul je ook weten hoeveel tijd en moeite het je zal gaan kosten om bij je vakantiewoning te komen. Toch is het altijd handig om dit nog eens goed uit te zoeken. Is het vakantiehuis dat je zou willen kopen goed bereikbaar of niet?

Zijn alle voorzieningen goed bereikbaar?
Sta er ook bij stil dat een villa of vakantiehuis dat wat verder achter in de bebouwing van je favoriete vakantieplaats misschien wel veel minder gunstig gelegen is ten opzichte van het strand en alle andere voorzieningen dan je gewend was vanuit je hotel of gehuurde appartement. Bekijk daarom altijd even hoe het met de voorzieningen vlakbij je aan te schaffen vakantiewoning gesteld is. Kun je tevreden zijn met een situatie of had je sommige dingen toch liever anders gezien qua bereikbaarheid. De omgeving waarin je toekomstige recreatiehuis gesitueerd is, is van groot belang voor je vakantiebeleving.

Vakantiemakelaars vergelijken
Wanneer je vakantiehuizen in Spanje aan het zoeken bent via internet, dan is het raadzaam om bij diverse vakantiemakelaars naar hetzelfde huis te zoeken. Vaak staat de recreatiewoning bij meerdere (recreatie)makelaars te koop. De prijs kan verschillen, dus wees daarop alert. Je moet je ook voorbereiden op de Spaanse mentaliteit voordat je contact gaat opnemen met een makelaar. De gemiddelde Spaanse makelaar is al snel geneigd om, zeker buitenlanders, een beetje onder druk te willen zetten. Ze verkondigen al snel dat je snel moet handelen omdat het appartement, chalet of de villa van je dromen al zo goed als verkocht is aan een andere partij. Laat je hierdoor niet gek maken en neem rustig de tijd die je nodig hebt.

Spaans NIE nummer aanvragen
Op het moment dat je echt serieus denkt te willen gaan beginnen aan onderhandelingen over een vakantiewoning moet je zorgen dat je een NIE nummer ter beschikking krijgt. Dit is het persoonlijke identificatienummer dat de Spaanse overheid hanteert voor buitenlandse mensen, voor niet Spaanse burgers om precies te zijn. Je hebt dit nummer nodig om een koopakte te kunnen ondertekenen. Alleen met een NIE nummer kun je in Spanje (vakantie)vastgoed kopen. Je kunt zo'n nummer aanvragen bij een politiebureau.

Verdiep je in de gemiddelde prijzen
Wat zeker de moeite zal lonen als je als buitenlander een vakantiehuis wilt gaan kopen in Spanje is om jezelf vooraf te verdiepen in gemiddelde prijzen. Spanjaarden zijn nog weleens geneigd om, zeker in toeristengebieden, de prijzen een beetje omhoog aan te passen als het om buitenlandse geïnteresseerden gaat. Bereid je dus goed voor en wees op de hoogte van de geldende marktprijzen. Hiermee voorkom je dat je veel te veel geld gaat betalen voor het kopen van een recreatiewoning.

Bezichtig altijd samen met een aankoopmakelaar
De verkopende partij en bijbehorende vakantiemakelaar is er alles aan gelegen om het te koop staande vakantiehuis zo goed mogelijk te verkopen. Spanjaarden zijn goed in druk doen en mensen een beetje onder druk te zetten. Als je alleen met een verkopende makelaar in zee gaat, dan zul je hier vrijwel zeker mee te maken krijgen. Ze geven je heel veel informatie en overspoelen je het liefst met nutteloze details. Ondertussen krijg je niet de mogelijkheid om eens goed na te denken en de juiste vragen te stellen. Zeker als je zelf geen ster bent in de Spaanse taal is het altijd aan te raden een goed Spaans sprekende adviseur mee te nemen.

Bouwkundige staat
Als je zelf niet heel sterk onderlegd bent in bouwkundige zaken, dan is het altijd aan te raden om ook iemand mee te nemen die de bouwkundige staat van het vakantiehuis van je dromen kan bekijken. De staat van onderhoud is ven grote invloed op de prijs die je voor de recreatiewoning zou moeten willen betalen. Zorg dat je iemand meeneemt die op de hoogte is van dergelijke zaken en stel zwart op wit vast wat er eventueel schort aan de vakantiewoning. Je kunt de kosten die het met zich mee zal brengen om het probleem op te lossen laten berekenen en dit bedrag afdingen van de aankoopprijs.

Onderhandelingen laten doen
Probeer in Spanje vooral niet al te happig over te komen als je het vakantiehuis dat je aan het bezichtigen bent helemaal het einde vindt. Blijf altijd een beetje gereserveerd om te voorkomen dat de verkopende vakantiemakelaar merkt dat je heel veel interesse hebt omdat dit zeker van invloed op de prijsonderhandelingen zal zijn. Spanjaarden onderhandelen het liefst rechtstreeks met je, zonder tussenkomst van een aankoopmakelaar of iemand anders. Laat je hierdoor niet gek maken, iemand inhuren die er verstand van heeft en goed Spaans spreekt zal zeker zijn geld opleveren.

Spaanse bankrekening
Wanneer de villa, het chalet, het appartement of het vakantiehuis dat je bekeken en bestudeerd hebt echt helemaal geschikt is, dan kun je verder gaan in de onderhandelingen. Zorg wel dat je echt zeker weet dat er geen verrassingen meer komen zoals verbouwingen van de buurt, aanleg van wegen enzovoort. Als je daarna nog steeds zeker weet dat je het huis wilt gaan kopen, dan wordt het tijd om een Spaanse bankrekening te gaan openen. Die heb je nodig om je geld vanuit Nederland eerst naar over te maken voordat je de verkopende partij kunt betalen.

Oude hypotheek verkopende partij
Zeker een belangrijk punt van aandacht is om te (laten) controleren door een aankoop vakantiemakelaar of juridisch adviseur is of er nog een oude hypotheek op het te koop staande vakantiehuis zit. Dit is in Spanje heel gebruikelijk. Bij de aankoop neem je die hypotheek automatisch over.

Je zult dus in het koopcontract vast moeten leggen welk bedrag de verkopende partij aan jou verschuldigd is om de oude hypotheek af te lossen. Werken met betalingen in twee delen is heel gebruikelijk om ellende te voorkomen. Je betaalt de aanschafprijs, maar zonder het bedrag van de nog openstaande hypotheek. Pas als je dit ontvangen hebt van de verkopende partij betaal je alles af.

(Voorlopig) koopcontract en registratie
Pas als alles goed geregeld, doorgenomen en vastgelegd is kun je het voorlopig koopcontract tekenen. Daarbij zul je een aanbetaling moeten doen om dan het definitieve koopcontract te tekenen bij de notaris. Betalen gaat via de bank, niet via een tussenrekening bij de notaris.

Dit houdt in dat de daadwerkelijke overdracht wat langer duurt dan in Nederland. Je vakantiehuis in Spanje moet je daarna ook nog officieel op jouw naam laten registreren bij de 'registrador'. Pas als ook dat geregeld is, is het vakantiehuis officieel van jou. Ook voor al deze handelingen geldt dat je het beste gebruik kunt maken van de diensten van een lokale deskundige om te controleren of alle aktes en contracten voldoen aan jou eisen.

Lees meer over: Vakantiehuis kopen... De juiste handleiding voor de aanschaf van uw droomhuis!

Vakantiehuizen met hoge kortingen?

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!