VAKANTIEHUIS KOPEN

Tips voor kopen van een vakantiehuis

Tips voor kopen van een vakantiehuis

Een vakantiehuis kopen. Een droom die je al jarenlang koestert. Je hebt er wellicht al heel lang geld voor opzij gelegd om voldoende kapitaal te vergaren. Of je hebt juist zomaar ineens veel geld ter beschikking gekregen uit bijvoorbeeld een erfenis. Dat biedt je de mogelijkheid om echt serieus na te gaan denken over de koop van een recreatiewoning. Maar waar moet je precies beginnen? Waar moet je op letten en welke valkuilen kun je verwachten? Hieronder volgen een aantal tips voor wat het kopen van een vakantiehuis betreft.

Wat is eigenlijk een vakantiehuis?
Een vakantiehuis is in de Nederlandse wet een woning die geen dienst doet als hoofdverblijf. Het adres waar je op ingeschreven staat als hoofdverblijf is je eigen woning. Een tweede woning kan en mag voor de wet geen hoofdverblijf zijn. Dit heeft te maken met de belasting en de hypotheekrenteaftrek. Je kunt prima meerdere woningen op je naam hebben, maar er is maar één adres wat mag gelden als hoofdverblijf. Over je vakantiehuis zul je zul je uiteraard ook belasting moeten betalen. Een vakantiehuis valt onder eigen vermogen voor de belastingdienst.

Waarvoor wil je een vakantiehuis gebruiken?
Voordat je een vakantiehuis gaat kopen zul je na moeten denken over waar je het tweede huis eigenlijk voor wilt gaan gebruiken. Is het de bedoeling om er je eigen vakanties en weekenden door te brengen en verder niets? Of zie je het als investering en wil je het huis ook af en toe of zelfs op heel regelmatige basis verhuren? Zeker in het laatste geval zul je voor je huis meer moeite moeten doen dan wanneer het huis alleen voor eigen gebruik bedoeld is.

Verhuren van je vakantiehuis
Als je besluit dat je het vakantiehuis wilt verhuren op momenten dat je er zelf toch geen gebruik van maakt, dan kun je dit zien als extra inkomstenpotje voor jezelf. Maar je zult er ook rekening mee moeten houden dat huurders van je vakantiewoning wel een bepaalde onderhoudsstaat en basale voorzieningen mogen verwachten in een vakantiehuis. Waarschijnlijk zijn je eigen eisen aan de woning ongeveer hetzelfde als die van je huurders, dus op zich hoeft dit geen enkel probleem te zijn.

Verhuren biedt voordelen
Het verhuren van je tweede woning in Nederland kan je belastingvoordeel opleveren omdat het verhuren de waarde van de woning soms zal verlagen in de ogen van de belastingdienst. Dit is wel alleen het geval wanneer je de woning vooral voor eigen gebruik hebt en er slechts af en toe huurders vakantie laat vieren. Wanneer je een vakantiehuis puur als investering wilt kopen om het zo vaak mogelijk te verhuren, dan vervalt dit voordeel weer.

Locatie kiezen
Als je weet wat je wilt met je vakantiehuis, dan is het zaak om op zoek te gaan naar een geschikte recreatiewoning. Waar vind je nu het meest ideale huis? Welk vakantiehuis staat op jou te wachten en gaat je helemaal bieden wat je zoekt? De beste tip op dit gebied is om je te wenden tot een vakantiemakelaar of een site zoals Wereldvakantiehuis.be. Hier krijg je op eenvoudige wijze een heel goed beeld van wat er voor vakantiewoningen te koop staan op de locatie die je in gedachte hebt. Door je goed te oriënteren op verschillende sites, bij diverse makelaars en op diverse locaties krijg je een goed overzicht van wat er op het gebied van vakantiehuizen te vinden is.

Locatie is belangrijk
Nog een hele belangrijke tip. Het kiezen van de juiste locatie zul je niet alleen moeten doen op grond van wat je leuk vindt. Natuurlijk is het belangrijk dat je een vakantiehuis kiest op een plek waar je zelf graag komt. Een villa kan nog zo mooi zijn, als hij niet op de juiste plek staat, dan zul je er nog niks mee hebben. Bedenk je ook hier weer wat je wilt met je vakantiehuis en hoeveel geld je ervoor (over) hebt.

Een vakantiehuis op een toplocatie zal prijstechnisch duurder zijn dan een vakantiewoning die een paar kilometer verderop staat. Maar als je een huis wilt verhuren, dan kun je juist wel weer meer huur vragen als het huis op zo'n toplocatie staat.

Kosten en baten afwegen
Zaak dus om de kosten en baten eens goed naast elkaar te houden. Een huis dat je meer kost in aanschaf zal je waarschijnlijk ook meer opleveren aan verhuur. En vraag een makelaar ook altijd naar de huizenprijzen in de omgeving van het huis dat je van plan bent om aan te schaffen. Jij kunt een locatie wel helemaal top vinden, maar dat hoeft nog niet per definitie te betekenen dat dit voor de meeste mensen geldt. Zeker wanneer je een huis koopt om het ook te verhuren is een klein markt onderzoekje naar de populariteit en de prijzen in de omgeving wel handig om te doen.

Markt onderzoekje
Een markt onderzoek kun je misschien wel het beste even ter plaatse doen. En via het internet. Ga na hoeveel vakantiehuizen er te koop staan en voor welke prijzen. Hoeveel toeristen bezoeken het gebied? Zijn er aantrekkelijke toeristische trekpleisters? Of biedt het juist heel veel rust, ook een markt waar je jezelf op kunt richten. Ga na wat er te halen valt in een gebied en of daar veel mensen op af zullen komen. Een huis verhuren in de 'middle of nowhere' kan prima werken soms, maar dan moet het wel in een gebied zijn waar rustzoekers speciaal in geïnteresseerd zijn.

Neem een onafhankelijke makelaar mee
Wat eigenlijk altijd geldt bij de koop van een huis, geldt zeker in het geval van de aanschaf van een vakantiehuis. Of het nu een huis in het buitenland of gewoon in eigen land betreft, neem altijd een onafhankelijke partij in de hand die met je meekijkt. Een vakantiemakelaar die huizen te koop heeft staan wil graag zoveel mogelijk huizen verkopen. Maar vakantiewoningen verkeren niet altijd in een hele goede staat. En dat is van groot belang voor de prijs. De gouden tip is in deze dat je ervoor moet zorgen dat je niet achteraf voor verrassingen komt te staan die je heel veel extra geld gaan kosten.

Staat van onderhoud is prijs bepaler
Een paar verrotte kozijnen kunnen er met een net nieuw likje verf soms toch nog prima uitzien. Laat je niet foppen en neem iemand mee die verstand van zaken heeft. Dit kan dus een aankoopmakelaar zijn. Of iemand uit je kennissenkring die echt weet waar hij over praat. Een recreatiemakelaar die je helpt bij de aankoop zal het beste kunnen onderhandelen over een passende prijs voor de recreatiewoning. Verborgen gebreken en een slechte staat van onderhoud zullen de prijs drukken. Omdat je later meer kosten zult moeten maken om de onderhoudsstaat weer op peil te krijgen.

Denk om extra, bijkomende vast lasten
De aanschafprijs van een recreatiehuis is niet het enige dat telt. Misschien heb je genoeg geld om de recreatiewoning van je dromen te kunnen kopen, maar vergeet niet dat er nog meer geld nodig is. Het eigen bezit van een vakantiehuis brengt, net als elke woning, vaste lasten met zich mee. Kosten die elk jaar weer terugkomen, met af en toe zelfs nog extra kosten voor reparaties of groot onderhoud. Je kunt bij de jaarlijkse kosten denken aan zaken zoals belastingen, maar ook energiekosten en dingen zoals gemeentelijke heffingen.

Erfpacht of niet
Nog een tip om op te letten is de vraag over grondeigendom. Van wie is de grond onder de woning? Het is in de recreatiewereld en dan vooral voor wat bijvoorbeeld vakantiehuizen op recreatieparken niet ongebruikelijk dat je een vakantiehuis koopt op basis van erfpacht. Dit zorgt ervoor dat de aanschafprijs van het huis relatief laag zal zijn. Maar, verkijk je hier niet op. Je zult jaarlijks een bedrag aan erfpacht moeten afdragen aan de eigenaar van de grond. Dit kan de eigenaar van het park zijn, maar ook de gemeente of een particulier persoon.

Onderhoud
Tip van belang is om over de onderhoudskosten na te denken. Hoe wil je het onderhoud van je vakantiehuis gaan regelen? Als het om een chaletje een paar kilometer van je hoofdwoning gaat, dan zal het onderhoud in eigen beheer niet zo bezwaarlijk zijn. Maar als je een villa ergens in Europa of misschien wel nog verder besluit te kopen, dan zullen het pand, de tuin en het eventuele zwembad ook hun onderhoud nodig hebben. Vaak is er in dit soort gevallen wel een mogelijkheid tot het afsluiten van een servicecontract met de grondeigenaar of een vereniging van eigenaren. Iets om je vooraf even goed in te verdiepen dus.

Verhuren levert geld op, maar kost ook energie
Verhuren is een uitstekend middel om je huis betaalbaar te maken. Tip hierbij is wel om vooraf goed na te denken over hoe je het vakantiehuis dat je wilt kopen wilt gaan promoten naar huurders toe. Die komen over het algemeen niet uit de lucht vallen. Je zult hierin zelf actie moeten ondernemen.

Door je in te schrijven bij websites, zoals Wereldvakantiehuis.be, die vakantiehuizen te huur aanbieden bijvoorbeeld. Maar je kunt soms ook een vakantiehuis kopen op een park waar de verhuur voor je geregeld wordt door een partnerorganisatie. Dit kost je een percentage van de opbrengst, maar neemt je wel alle zorgen uit handen.

Verdiep je goed in de (on)mogelijkheden
Belangrijkste en concluderende tip is dus eigenlijk dat je jezelf vooraf even goed moet verdiepen in de materie 'vakantiehuis'. Wat zoek je voor type huis? Waar en waarom daar? Wat mag het kosten? En wat wil en kun je zelf doen aan onderhoud? Als je dat allemaal voor jezelf op een rijtje hebt gezet en kunt concluderen dat het financieel aantrekkelijk is om tot het kopen van een villa of een chalet als tweede huis over te gaan, dan hoeft niets je nog in de weg te staan om via een vakantiemakelaar het ideale vakantiehuis op de kop te tikken. Waar je vervolgens jarenlang plezier van kunt gaan hebben.

Lees meer over: Vakantiehuis kopen... De juiste handleiding voor de aanschaf van uw droomhuis!

Vakantiehuizen met hoge kortingen?

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!